• /media/15717/tafelsetting.jpg
  • /media/16351/1920_hvsr_05_0001.jpg
  • /media/15709/3.jpg
  • /media/15716/brood.jpg
  • /media/16352/1920_hvsr_07_0103.jpg
  • /media/16371/1920_hvsr_04_0031.jpg
  • /media/15720/groente.jpg
  • /media/16372/1920_hvsr_09_0086.jpg
  • /media/15722/chocolade-toetjes.jpg
  • /media/16373/1920_hvsr_11_0060.jpg
Error parsing XSLT file: \xslt\PaginaAfbeelding.xslt

Werken in de wereld van de Horeca, iets voor jou?

De term horeca is een samenstelling van HOtel/REstaurant/CAfé. Wil jij later gaan werken als chef-kok of gastheer/gastvrouw, dan is de vmbo-horecavakopleiding een goed begin voor een mooie carrière in de horeca. Uiteraard moet je wel 'iets' hebben met het bereiden van voedsel of het bakken van bijzondere taartjes. Ben je nu al thuis de keukenprins of -prinses, dan is na de basisschool de Horeca Vakschool Rotterdam de juiste keuze voor een vmbo-opleiding.

Wat kun je met de vakopleiding Horeca worden?

Je kunt als kok gaan werken in de keuken van een restaurant, hotel, bistro, eetcafé, bedrijfsrestaurant, cateringbedrijf etc. Overal waar voedsel moet worden bereid, kun je als kok aan de slag. Gaat je interesse meer uit naar de dienstverlening als gastheer/gastvrouw, dan zijn de mogelijkheden ook heel ruim. De bekendste functie is wel die van gastvrouw in een restaurant, waarbij je het diner serveert aan de gasten. 

HVSR 03 0109 250X375 Koken
Je leert manieren van snijden, het maken van sauzen, bereiden van groente en vlees en natuurlijk de basiskooktechnieken: stoven, braden, blancheren, pocheren, stomen, frituren, grilleren, bakken en je weet natuurlijk alles over hygiëne. Je weet precies hoe je het beste gerechten kunt bereiden en welke ingrediënten goed bij elkaar passen. Je werk is erg verschillend omdat de menu's veranderen en je de ene keer voor weinig en de andere keer voor veel mensen moet koken. Het is als kok ook belangrijk om de keuken altijd netjes en schoon te houden.
Als kok met een vmbo-diploma maak je de vakopleiding af op het roc voor het mbo-2 of mbo-3 diploma. Daarna kun je een specialisatie kiezen. Denk hierbij aan de functie van kok in zieken-/verpleeghuizen, hotels, congrescentra en niet te vergeten de scheepskok bij de marine en op cruiseschepen.

Serveren
Je leert gasten te informeren over de gerechten en dranken die op de menukaart staan. Je bent goed op de hoogte van de bereidingswijze van de gerechten. Daarnaast neem je reserveringen aan en ontvang je de gasten bij aankomst. Als gastheer/gastvrouw heb je een dienstverlenende en klantvriendelijke houding. Je moet zelfstandig kunnen werken, initiatief durven nemen en je beheerst sociale en commerciële vaardigheden.

1920 HVSR 09 0033 590X139

Hoe ziet jouw lesprogramma eruit?

Onder het kopje Onderwijszaken staat de lessentabel voor de onderbouw vermeld. Naast de algemene vakken als Nederlands, Engels, wiskunde, mens&maatschappij, biologie, zijn er vele theorie- en praktijklessen over de Horeca. De ambachtelijke lessen bestaan o.a. uit kennis vergaren over menuleer, voedingsleer, drankenkennis, hygiëneleer, veiligheid, warenkennis en serveertechnieken. In het 3e en 4e leerjaar wordt de verdieping in al die vakken met betrekking tot de Horeca aangeleerd.

Afgeronde vmbo-opleiding binnen de Horeca, en dan?

De Horeca Vakschool Rotterdam biedt een vakopleiding binnen de Horeca die opleidt tot aankomend kok/gastheer/gastvrouw. In een doorlopende leerlijn (i.s.m. roc Zadkine & Albeda) is het mogelijk om met een vijfde leerjaar de vakopleiding af te sluiten op mbo-2 niveau, het niveau van de wettelijk verplichte startkwalificatie. Volg je de kader + of tl opleiding, dan is doorstroom naar de mbo-4 middenkaderopleiding mogelijk. Binnen de vakopleidingen zijn er legio mogelijkheden om na een mbo-2 de studie te kiezen voor een mbo-3 en mbo-4 studie voor verdere specialisatie binnen de horeca- of foodbranche.