• /media/15717/tafelsetting.jpg
  • /media/16351/1920_hvsr_05_0001.jpg
  • /media/15709/3.jpg
  • /media/15716/brood.jpg
  • /media/16352/1920_hvsr_07_0103.jpg
  • /media/16371/1920_hvsr_04_0031.jpg
  • /media/15720/groente.jpg
  • /media/16372/1920_hvsr_09_0086.jpg
  • /media/15722/chocolade-toetjes.jpg
  • /media/16373/1920_hvsr_11_0060.jpg
Error parsing XSLT file: \xslt\PaginaAfbeelding.xslt

Werken in de wereld van de Bakkerij, iets voor jou?

Bij het woord bakkerij denken we onmiddellijk aan het bakken van brood, koekjes en gebakjes of taart. Vroeger onderscheidden de bakkers zich in broodbakkers of banketbakkers. Tegenwoordig is de ambachtelijke bakker van beide markten thuis. Zelfs cupcakes zitten in het assortiment. De vakopleiding van de Horeca Vakschool Rotterdam leert je daarom zowel het bakken van brood als het bakken van banket. Daarnaast leer je ook nog hoe je bijvoorbeeld chocolade kunt verwerken en hoe je met marsepein leuke figuren kunt maken. 

Wat kun je met de vakopleiding voor de Bakkerij worden?

Als ambachtelijke brood-/banketbakker werk je doorgaans in een bakkerij of in een gespecialiseerde patisseriezaak. Als broodbakker is er ook volop werk in de moderne broodfabrieken die het brood bakken voor de supermarkten. Je maakt dan prachtige producten, al dan niet met behulp van halffabrikaten uit de bakkerijwereld. Voor het fijnere ambachtelijke handwerk, zoals taartjes en petit fours, werk je meestal in een ambachtelijke bakkerij of patisseriezaak.

Brood
Tijdens de lessen over brood (zowel in theorie als in de praktijk) begin je natuurlijk met de basisprincipes van het kneden van deeg, je leert hoe lang en onder welke omstandigheden het deeg moet rijzen. Wat is er zo bijzonder aan een desembrood? Je vormt, vlecht, rolt en bakt allerlei soorten broodjes van diverse soorten granen als tarwe, spelt, rogge etc. Verder ga je aan de slag met een combinatie van banket (amandelspijs) en brood in kerststollen en paasbroden.
1920 HVSR 12 0035 590X139

Banket
Tijdens de lessen over banket (zowel in theorie als in de praktijk) leer je hoe je boterdegen moet zetten, uitrollen en snijden. Je bakt koekjes en leert hoe je een taart opbouwt uit diverse lagen. Je gaat aan de slag met amandelspijs voor de boterletters en kerstkransen. Je leert wat marsepein is en hoe je dat zo leuk kunt kleuren en bewerken. Ook komt het verwerken van chocolade tot letters of bonbons nog aan de orde. Kortom, uiterst creatief kun je binnen de banketbakkerij aan de slag!

HVSR 11 0029 590X393

Hoe ziet jouw lesprogramma eruit?

Onder het kopje Onderwijszaken staat de lessentabel uit de onderbouw. Naast de gebruikelijke vmbo-vakken als wiskunde, economie, Nederlands, Engels, mens&maatschappij, biologie krijg je heel veel 'ambachtelijke' vakken in theorie- en praktijklessen. Tijdens de themaweken besteden de algemene vakken ook deels aandacht aan het ambacht! In het 3e en 4e leerjaar treden specialisaties op zodat je met betrekking tot de bakkerij meer kennis en inzicht verkrijgt over producten, sierwerk, productietechnieken, apparatuur, veiligheid en hygiene.

Afgeronde vmbo-opleiding binnen de Bakkerij, en dan?

De Horeca Vakschool Rotterdam biedt een vakopleiding tot aankomend broodbakker of banketbakker. In een doorlopende leerlijn (i.s.m. roc Zadkine & Albeda) kun je in een 5e leerjaar de studie afsluiten op mbo-2 niveau, het niveau van de wettelijk verplichte startkwalificatie. Volg je het kader+ of tl programma dan is doorstroom naar mbo-4 (middenkaderopleiding) mogelijk. Binnen de vakopleiding volg je na mbo-2 eerst mbo-3 en mogelijk mbo-4 voor verdere specialisatie.